4/4 cake gevuld met speculaas en een ganache van chocolade



INGREDIENTEN


De cake
1  vanillestok
250 g  zachte boter
200 g  kristalsuiker
50 g  vanillesuiker
250 g  eieren
250 g  zelfrijzende bloem


De ganache
200 g  fondant chocolade
50 g  boter
1 dl  room

De afwerking
100 g  speculaas
200 g  speculaaspasta


BEREIDING


De cake
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.

Meng de zachte boter in de keukenmachine glad met de suiker, de vanillesuiker en de vanillezaadjes.

Klop er de eieren een voor een door.

Voeg er lepel per lepel de zelfrijzende bloem aan toe. Meng tot een glad beslag.

Beboter een cakevorm en bestuif met bloem.

Giet het beslag in de vorm.

Bak de cake 60 minuten in de voorverwarmde oven.

Controleer de gaarheid met een prikvork of satéstokje. Haal de cake uit de oven. Laat even afkoelen.
Haal de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.



De ganache
Breek de chocolade in stukjes.

Verwarm de room met de boter in een steelpannetje.

Giet de room met boter over de chocolade en meng tot een glad mengsel.

De afwerking
Snijd de cake recht af. Leg hem met de bovenkant naar beneden en snijd hem overlangs in twee met een gekarteld mes.

Stamp de speculaas fijn in een vijzel.



Bestrijk een snijkant van de cake dik met speculaaspasta. Strooi er verkruimelde speculaas over.

Leg er de andere cakehelft op.

Zet de cake op een rooster en giet er de warme ganache over. Werk af met de rest van de verkruimelde speculaas.

Laat de cake opstijven. De chocoladelaag moet hard zijn.

(dagelijksekost.een.be)

Nema komentara:

Objavi komentar